Нови наслови

Се што даваме - Кери Лонсдејл

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Преполн тензија, мистерија и романса, последниот роман од трилогијата на Кери Лонсдејл, „Сè што даваме“, носи моќна завршница на возбудливиот серијал за љубовта, лагите и тајните што ги чуваат семејствата. Наградуваниот фотограф Ијан Колинс прави само една грешка во животот, што ја чини слобода неговата мајка и уништено семејство, оставајќи го сам да се грижи за себе.

Читај повеќе: Се што даваме - Кери Лонсдејл

 

Единственото сеќавање на Флора Бенкс - Емили Бар

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Флора Бенкс има седумнаесет години и има амнезија. Сè што ѝ се случува, многу брзо го заборава. Постојано се обидува да се сети на минатото. Живее сега и тука. Но, една вечер ќе го бакне Дрејк и ќе се промени сè. Се сеќава на тојбакнеж. Тоа е првото сеќавање што успеа да го зачува од својата десетта година.

Читај повеќе: Единственото сеќавање на Флора Бенкс - Емили Бар

   

Kuća Goldenovih - Salman Ruždi

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Teško mogu da zadržim onu veru u dobro, kojoj sam posvetio svoj život, a da ne osetim vrelinu očaja. Čini mi se da plamen proždire čitav svet koji sam poznavao, da sve za šta sam u životu mario i za šta sam se borio, sve što sam bio odgajen da branim i volim, nestaje u narandžastom ognju. Plameni jezici palacaju oko rubova priče koja se bliži kraju, a plamen je vreo i neumoljiv i dočekaće svoj dan.

Читај повеќе: Kuća Goldenovih - Salman Ruždi

 

Kameni splav - Saramago

PDFПечатиЕ-пошта

( 0 Гласа )

Mada deluje apsurdno, počeli smo da verujemo kako postoji određena veza između onog što nam se dogodilo i odvajanja Španije i Portugalije od Evrope, mora da ste čuli za to.Čula sam, ali u ovim krajevima nismo ništa primetili, ako pređemo preko ovih planina i spustimo se do obale, more je uvek isto, Bilo je na televiziji, Nemam televizor, Radio javlja vesti, Vesti su reči, nikad ne znate da li su reči zaista vesti.

Читај повеќе: Kameni splav - Saramago

   

Bosonoga kraljica - Ildefonso Falkones

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Dirljiva priča o prijateljstvu, strasti i osveti koja spaja dva ženska glasa u potresnoj pesmi za slobodu u Španiji XVIII veka. „Pevaj dok u ustima ne osetiš ukus krvi...“ U januaru 1748. godine jedna crnkinja luta ulicama Sevilje. Za sobom je ostavila ropsku prošlost na dalekoj Kubi, sina koga nikad više neće videti i dugu plovidbu brodom do obala Španije.

Читај повеќе: Bosonoga kraljica - Ildefonso Falkones

 

Младиот Кастро - Џонатан М. Хансен

PDFПечатиЕ-пошта

( 1 Глас )

Оваа книга претставува интимен, ревизионистички портрет на раните години на Фидел Кастро и покажува како еден млад Кубанец ја водел својата земја во револуција и го преобликувал светот. Книгата ќе ви го промени начинот на размислување за Фидел Кастро. Досега, биографите го третирале животот на Кастро како обвинители, пребарувајќи низ неговото минато во потрага по докази за осудување на оваа личност што не ја сакаат или не ја разбираат. А тоа неретко може да резултира со лошо прикажување на историјата и незадоволителна биографија. „Младиот Кастро“ ги предизвикува читателите да го остават настрана често карикатуралниот приказ на брадосана, антиамериканска вжештена глава со пура во устата и да откријат како Кастро станува диктаторот, кој изгледа како трн в око на американските претседатели речиси половина век.

   

Страница 6 од 65

Сподели на Facebook