Архива (наслови)

Портрет на еден шпион

PDFПечатиЕ-пошта

( 2 Гласа )

Даниел Силва знае да напише привлечен политички трилер кој веднаш станува хит во светската книжарница. Со тоа што веднаш ги цитира зборовите на еден регрутер на Ал Каеда дека „Џихадот станува толку американски колку и питата со јаболка и толку британски колку и попладневниот чај, веднаш ви е јасно дека романот издаден во јуни 2011 година е роман за современото живеење и за актуелните случувања во европските и во американските метрополи...

 

Пеперутка

PDFПечатиЕ-пошта

( 5 Гласа )

Сега знам која е разликата помеѓу курва и курвештија. Курва на пример сум јас, зашто тоа ми е дејноста што ја извршувам во ова сјебано општество и тоа го правам исклучиво за кеш. Кај мене нема компензации. Тоа е океј и сосема на место. Од друга страна да бидеш курвештија значи да бидеш далеку повешта од курва. Вештината се состои во тоа што курвештијата за разлика од курвата е општествено подобна и прифатена од околината во секое време. Затоа тврдам дека да им светеа очите на сите курви во градов, Скопје ќе беше Лас Вегас!...

   

Годината минува, денот никогаш

PDFПечатиЕ-пошта

( 3 Гласа )

Се разбира, јас не сум слободен човек. Човек што убил никогаш веќе не може да биде слободен. Слободата веќе никогаш не може да биде мој збор. Слободата е право на другите да кажат што мислат за мене, слобода е да ме „слободат“, да ме присвојуваат, да ме мразат и да ме тормозат. А јас веќе и не знам воопшто што значи тој збор. Дали е тоа можеби само сеќавање дека еднаш како дете трчав околу Билјарда и бев среќен, или слобода е оној момент кога решив да ја напишам оваа книга...

 

Превез од тајни

PDFПечатиЕ-пошта

( 3 Гласа )

Медисон Дупре, веднаш знаеше дека понудата која ја доби беше премногу добра за да биде вистината: дваесет илјади долари во готово, за кратко патување во Дубаи. Понудата стигна од Хенри Липтон, човекот за кого сите сметаат дека е мртов - и кој, таа искрено се надеваше, дека гори во пеколот, бидејќи и ја уништи кариерата. Фактот дека понудата доаѓа од мајстор на измамата, баран на три континенти поради вмешаност во кражба на артефакти, би требало да и биде доволно предупредување.

Инстиктот и говореше да не се вплеткува во мистеријата на древниот артефакт, но кога е стомакот празен, а сметките неплатени, тешко е да се одолее на волшените зборови на ѓаволот.

Читај повеќе: Превез од тајни

   

Белешките на Лајла Грејс

PDFПечатиЕ-пошта

( 3 Гласа )

Настаните не се вистински. Односно тие се вивстински во секој можен поглед, но јас им го сменив крајот, или дури и самиот почеток. Беше премногу болен или можеби и премногу едноставен за раскажување. Ликовите можеби во вистинскиот живот не заслужија вака да завршат, некои можеби завршија, а другите се можеби само моја илузија.

Можеби мојата гордост ја избрка храброста и ме направи кукавица. Но, на некој начин, јас најдов како да ја раскажам мојата приказна онака како што сакав да заврши. Како што немав храброст да ја погазам гордоста и да се борам за таквиот крај.

Читај повеќе: Белешките на Лајла Грејс

 

Светлина во празнината

PDFПечатиЕ-пошта

( 3 Гласа )

Роман за љубопитството што навлекува на користење дрога, за деструкцијата и разорната моќ што доведува до дезинтеграција на животи и за најавената светлина која може да го растера мракот од празнината на украдената душа.

   

Страница 9 од 70

Сподели на Facebook